دستاوردها و تاثیرات گستره دنیای مجازی تا جایی است که افرادی مانند «هربرت مارشال مک لوهان[1]» و «آلوین تافلر[2]» چنین عصری را با بکارگیری عبارت «دهکده جهانی» با نامگذاری «موج سوم» به عنوان عصر اطلاعات و انقلاب ارتباطات نامگذاری کردهاند.
«مانوئل کاستلز[3]» معتقد است در جامعه شبکهای، مفاهیم زمان و مکان معانی تازهای پیدا کردهاند که با معانی سنتی آن در جوامع ماقبل مدرن یا حتی صنعتی تفاوت آشکار دارد. انتقال آنی دادهها، اطلاعات و سرمایهها و امکان ارتباط همزمان میان افراد در نقاط مختلف، عملا فواصل زمانی را از میان برداشته است و نظم طبیعی دوران قدیم یا چارچوبهای مکانیکی عصر صنعتی را به کلی دگرگون ساخته است. مکان نیز به نوبه خود با مفهوم دسترسی یا عدم دسترسی به اطلاعات و ابزار انتقال و پردازش آن ارتباط پیدا کرده است و حضور در مکان، معنای تازهای به خود گرفته که میتواند تعیین کننده ارتباط و اتصال شخص به جامعه شبکهای یا طرد و حذف او از این مکان فراگیر و در عین حال انحصاری به شمار آید. هم اکنون فضای مجازی به عنوان مشهودترین رسانه اطلاعاتی و ارتباطی نوین، منظور یاد شده را نشان میدهد و در حال بازتعریف جدی ماهیت روابط اجتماعی میان ملتها و ایجاد احساس فزاینده بیمرزی است.
از اینجا شروع شد: دنیای مجازی
فضای مجازی یکی از واژههایی است که نحستین بار «ویلیام گیبسون[4]» نویسنده ی پیشرویِ داستانهای علمی تخیلی در سال ۱۹۸۴ بکار برد. از نظر او فضای مجازی فضایی تخیلی است که از اتصال رایانهها پدید آمده است و تمامی انسانها ومنابع اطلاعاتی را به هم متصل کرده است.
آکسفورد فضای مجازی را فضایی تئوری تعریف میکند که شبکههای گوناگون رایانهای در اندازههای متعدد و نیز رایانههای شخصی را با استفاده از سخت افزارها و نرم افزارهای گوناگون و بـا قراردادهای ارتباطی به یکدیگر وصل میکند.(بریگز و برگ[5]، 1398)
اما علاوه بر تکیه بر سخت افزار و نرم افزارها، به روایت سایت «خطمشی فضای مجازی»[6]، فضای مجازی، مجموعهای از نظامهای اجتماعی است که از تعامل افراد انسانی بر بستر شبکه شکل میگیرد. ازآنجاییکه انسانها این نحوه از تعامل را همچون تعامل از طرق دیگر ارتباطاتی، مؤثر میدانند، نظامهای اجتماعی شکل میگیرد که در حُکم نظامهای اجتماعی عالم واقع است.
[1] Herbert Marshal McLuhan
[2] Alvin Toffler
[3] Manuel Castells
[4] William Gibson
[5] Isa, Briggs & Peter Berg
[6] http://cpolicy.ir